Bietenburger

Zo lekker deze bietenburger! Eenmaal zelf gemaakt en geproefd, wil je nooit meer anders. Dus aan de slag en ga genieten van deze heerlijke bietenburger, heel gemakkelijk om zelf te maken. En met dit recept maak je direct een voorraadje, zodat je altijd bietenburgers in huis hebt. .

Aantal

20 stuks

Kooktijd

voorbereiden: 

bakken

Bijzonderheden

glutenvrij

Lekker als

Lunchgerecht en bij diner

 

bietenburger, te lekker!

Zo’n heerlijke combinatie van verschillende smaken en texturen. Iedere keer verrast deze bietenburger me weer.  Al in 2013 was ik op zoek naar het zelf maken van alternatieven voor een groentenburger (die waren nog niet zo lekker vond ik) en voor de hamburger. Ik begon met experimenteren, proeven en bijstellen, totdat ik deze mix van ingredienten had gevonden.  De biet is door zijn kleur, stevigheid en combinatie met appelstroop, balsamico azijn, appel, havermout  de ideale groentenburger geworden. Zelfs fervente vleeseters gaan bij deze burger om. Dus snel aan de slag en lekker bakken! 

bietenburger recept stapelgroen

Ingredienten

  • 3 rauwe bieten (ongeveer 300 gram)
    150 gram gebroken havermout
    1 blikje witte bonen (uitgelekt)
    1 kleine ui of bosui
    50 gram feta
    1 knoflookteen
    2 grote eieren of 3 kleine
    handje rozijnen
    halve geraspte appel
    3 eetlepels appelstroop
    3 eetlepels balsamico azijn
    8 eetlepels bloem of boekweitmeel (glutenvrij)
    versgemalen peper en zout
Garnering:
mierikswortelspread of feta
5 eetlepels yoghurt
rucola of veldsla
plakjes komkommer
bosui
3 (rode) uien
balsamico azijn
appelstroop
4 bruine (desem)broodjes

in 3 stappen klaar! 

STAP 1 – VOORBEREIDING
Bieten: schil de bieten en rasp ze fijn.
Bosui: snijd het (bos)uitje in ringen (ook het groene deel)
Gele ui: heel fijn snipperen
DE RODE UIEN: Snijd deze in ringen! Deze zijn voor de garnering.
Knoflook: pletten en hakken.
Appel: halveren en 1 helft fijnraspen
Witte bonen: prakken met een vork
Feta: verbrokkelen
tap 2 – BEREIDING
Voeg alle ingrediënten voor de Burger bij elkaar en meng ze goed:
Proef het mengsel en breng op smaak met peper en zout en eventueel balsamico azijn.
Laat het 20 minuten koel rusten, zodat het een steviger mengsel kan worden.
Niet stevig genoeg? dan havermout of boekweitmeel toevoegen.
Doe wat olie in de koekenpan.
Zorg dat de pan warm is, maar niet te heet. Pak 2 lepels of een ijstang en een spatel om ze om te keren.
Je kunt de burgers ook met je handen maken. Leg ze dan klaar op een stuk bakpapier. 
Schep 1 grote eetlepel van het mengsel in het midden van de pan.  Duw het zachtjes plat en maak het burgertje mooi
rond met een lepel. Even goed laten doorbakken, zodat de zijde krokant wordt en stevig, pas daarna keren met een spatel.
Daarna nog even laten bakken en naar de buitenrand schuiven.
Let op: de burgers kunnen snel zwart worden (zet het vuur lager) dit komt doordat de stroop karamelliseert, je proeft dit niet.
StAP 3 – AFRONDEN
Voor de garnering: bak de rode uien ringen alvast in een pan met wat roomboter. Als de uien zacht zijn, voeg dan wat appelstroop en balsamico azijn toe. Even door laten pruttelen.
Maak van 5 eetlepels yoghurt of kwark, 1 eetlepel mierikswortelspread en wat feta, peper en zout een sausje.
Smeer dit op de broodjes, doe er wat sla, plakjes komkommer, bosui en de balsamico-uien op. Lekker met een kool of bloemkoolsalade!
TIPS 
1. Bak de burgers al in het weekend en vries deze in. Leg ze in bakjes met een bakpapiertje ertussen.
2.Zomerbieten bevatten meer vocht, dus dat kan betekenen dat je extra bloem moet toevoegen.
WEETJE
De combinatie van havervlokken, eieren, boekweitmeel en geprakte bonen zorgt voor de stevigheid. Door het mengsel even te laten rusten, neemt de havermout vocht op.

DE LEKKERSTE BIETENBURGER

BlogAmanda's Spot

Meer heerlijke stapelgroene recepten